Den hvite slangen

For lenge siden, på det himmelske É Mei–fjellet, bodde det to slanger. Den ene var svart av farge og ble kalt Qing She. Den andre var hvit og ble kalt Bai She. De hadde bodd på É Mei-fjellet i over tusen år. I løpet av denne lange tiden hadde de utviklet sin livskraft og ånd slik at de lignet vanlige mennesker og kunne snakke det menneskelige språket.

Slangene hadde hørt mye pent om en innsjø ved navn Hang Zhou Xi Hu, som lå i nærheten av byen vi i dag kjenner som Shang Hai. Denne innsjøen og landskapet omkring var viden kjent for sin skjønnhet. Slangene hadde et ønske om å reise til dette stedet. De forvandlet seg til to søstre, den ene tok navnet Bai Su Zhen, den andre Xiao Qing. Så dro de til Xi Hu-sjøen for å gjøre seg kjent med landskapet og menneskene som bodde der.

Da de kom dit, fortonte stedet seg som en drøm. Det var enda vakrere enn de hadde forestilt seg, det lignet et storslått maleri. Her og der var det mennesker som satt fredelig i grupper eller vandret omkring, hånd i hånd. Overalt så de forelskede par. Bai Su Zhen og Qing følte at den menneskelige verden var mye bedre og mer spennende enn det himmelske stedet de kom fra, og de ønsket ikke å dra tilbake til sitt bedrøvelige fjell. De bestemte seg derfor for å bli boende sammen med menneskene.

En ettermiddag mens de gikk ved Xi Hu-sjøen, begynte det plutselig å regne kraftig. De hadde ingen paraply med seg og søkte derfor ly under et stort tre. Men regnet var så kraftig at heller ikke treet kunne beskytte dem. Akkurat da kom en ung mann med paraply forbi. Han hadde sett at de to jentene ikke hadde noe å beskytte seg mot regnet med, og spurte dem forsiktig: «Hei jenter, hvor skal dere?» Bai Su Zhen svarte: «Vi er på vei til sjøen Qian Tang Men.» «I så fall kan  vi gå sammen. Jeg skal samme vei,» sa den unge mannen. Søstrene fikk et godt inntrykk av ham og bestemte seg for å bli med. Så gikk de sammen, de delte paraplyen, mens den unge mannen gikk bak. Han ble våt, men kjente seg lykkelig over å kunne hjelpe jentene.

Etter en stund kom mannen frem til sitt bestemmelsessted, mens søstrene skulle videre. Han sa: «Det regner fortsatt. Dere kan låne min paraply. Jeg kan komme og hente den i morgen.» Bai Su Zhen syntes det var trist å skilles. Hun hadde lyst til å treffe den unge mannen igjen. Hun spurte ham hva han het, og hva han arbeidet med. «Jeg heter Xu Xian og arbeider på et apotek,» svarte han. Etter å ha spurt dem hvor de bodde, bød han dem farvel, og søstrene gikk videre.

Dagen etter kom Xu Xian for å hente paraplyen sin. Men Bai Su Zhen hadde gjemt den unna og sa: «Jeg har lånt den videre til en slektning. Så snart min slektning kommer med den, skal du få den tilbake. Jeg håper du vil komme inn og få en kopp te mens du venter.» Xu Xian gikk inn i huset. Bai Su Zhen ba Xiao Qing om å lage god mat og drikke til gjesten for at han skulle føle seg velkommen.

Etter en kort stund sto spisebordet dekket med forskjellige matretter og vin. Bai Su Zhen og Xu Xian skålte og drakk, mens Xiao Qing sørget for at de alltid hadde nok i glessene. Etter at de hadde drukket en del, følte Xu Xian seg ør. Han følte seg også mer og mer tiltrukket av Bai Su Zhen. Hennes røde kinn var de vakreste han hadde sett. Det ble kveld og mørkt, men paraplyen dukket ikke opp. Bai Su Zhen spurte om han ikke kunne komme tilbake etter paraplyen en annen dag. Og Xu Xian gledet seg til å komme igjen.

Etter noen dager kom Xu Xian tilbake. Han ble gjestfritt tatt imot og servert mat av jentene, men paraplyen fikk han ikke. Og så måtte han komme nok en gang. For hvert møte fikk Bai Su Zhen og Xu Xian bedre og bedre kontakt, og selv om de aldri snakket åpent om sine følelser, oppsto det en forelskelse mellom dem.

En dag Xu Xian kom for å besøke Bai Su Zhen, hadde hun kledd seg i sine aller vakreste klær. Xiao Qing spurte Xu Xian: «Herre Xu, hva synes du om min søster? Vil du ha henne til kone?» Xu Xian svarte: «Hun er så guddommelig vakker at jeg ikke tør å tenke en slik tanke.» Xiao Qing sa igjen: «Hvis herre Xu liker min søster og ønsker å gifte seg med henne, vil jeg hjelpe ham og være forlover i bryllupet.» Xu Xian ble engstelig og sa: «Jeg er en fattig mann. Det er ikke mulig for meg å gifte meg med en så vakker jente. Deres foreldre vil sikkert ikke tillate et slikt ekteskap.» Bai Su Zhen svarte: «Våre foreldre døde da vi var små. Ikke har vi noen brødre heller. Jeg kan derfor selv bestemme hvem jeg vil gifte meg med.» Xu Xian så ned og sa sjenert: «Jeg har ikke en gang penger til bryllupet. Jeg eier ikke nåla i veggen.»

«Bai Su Zhen hentet en stor kiste og åpnet den foran Xu Xian. Kisten var full av gull, sølv og edelstener. Xu Xian hadde aldri sett slike kostbarheter før og ble svært overrasket. Bai Su Zhen sa: «Dette er min foreldrearv. Jeg vil si som sant er, at jeg elsker deg for din ærlighet og karakter, og mitt største ønske er å gifte meg med deg. Senere behøver du ikke lenger arbeide på apoteket. Vi kan åpne vårt eget apotek. Jeg vet også en del om medisin, og jeg kan ta imot pasienter og skrive ut resepter. Så kan vi tjene til vårt eget levebrød.» Xu Xian ble svært glad, og de bestemte bryllupsdag med det samme.

Etter bryllupet åpnet de apoteket sitt. De gode legekunnskapene til Bai Su Zhen ble kjent i hele området. Sammen hjalp de mange fattige folk og holdt dem friske. Folk kalte Bai Su Zhen for fru Xu, og hun ble mer og mer populær.

En dag da Xu Xian var ute og gikk en tur, traff han enstor og fet munk. Munken hadde et grovt og brutalt ansikt og kom rett mot Xu Xian med intens konsentrasjon. Etter å ha stirret på ham et øyeblikk, sa munken: «Ditt ansikt er fullt av trolldom. Du har blitt smittet av en ond ånd.» Xu Xian ble sint og svarte: «Hvem er du, som snakker så dårlig til meg?» «Jeg er en Fa Hai-munk. Jeg jager onde ånder. Hvem er din familie?» spurte munken. «Hjemme har jeg bar min kone og hennes søster og ingen andre,» sa Xu Xian. Munken sa: «Sannsynligvis er de onde ånder. Hvis du ikke stoler på hva jeg sier, kan du sette din kone på enn prøve. I morgen er det den tradisjonelle Duan Wu Jie-festivalen. Du skal tilsette noen dråper av denne Xiong Huang-medisinen i hennes drikke. Når hun drikker den, vil hun fremstå som det vesen hun egentlig er.»

Dagen etter ba Xu Xian Xiao Qing om å forberede god mat og drikke for å feire Duan Wu Jie-festivalen. Uten at søstrene så det, tilsatte Xu Xian medisinen i sin kones drikkebeger. Han skålte med henne igjen og igjen, og Bai Su Zhen, som tolket det som kjærlig oppmerksomhet fra mannen sin, drakk mer enn vanlig.

Etter en kort tid gjorde medisinen sin virkning, og Bai Su Zhen ble svimmel og følte at alt gikk rundt. Hun løp inn på soverommet og lukket døren. Xu Xian ble forskrekket, men fulgte etter henne og kikket gjennom en sprekk i døren til soverommet. Det han fikk se, gjorde ham askegrå i ansiktet av skrekk, og han falt bakover og besvimte. I sengen på soverommet lå nemlig en stor, hvit slange.

Da Bai Su Zhen kom til seg selv, var hun igjen blitt menneske. Utenfor soveromsdøren fant hun Xu Xian liggende som livløs. Hun ropte på sin søster, og forgjeves prøvde de å vekke ham til live. Ut fra sine kunnskaper om medisin forsto Bai Su Zhen at det eneste som kunne helbrede hennes mann, var en spesiell urt fra Peng Lai-fjellet. Saften fra denne urten kunne brukes som medisin for å redde døende tilbake til livet. Urten krevde en veksttid på over tusen år for å være virksom som medisin. To vakter voktet urtene dag og natt.

Søstrene dro til fjellet og forklarte vaktene hvorfor de var kommet, men vaktene lot dem ikke få noen urter. Bai Su Zhen tenkte bare på hvordan hun skulle redde mannen sin, og i sin utålmodighet begynte hun å kjempe mot vaktene. Mens søsteren sloss, benyttet Xiao Qing muligheten og stjal nok av urten til å lage medisinen. De skyndte seg tilbake til Xu Xian.

Etter å ha fått i seg medisinen ble Xu Xian frisk igjen. Han fortalte sin kone om møtet med munken. Selv om han ble skremt av at søstrene viste seg å være slangånder, behandlet han dem enda bedre enn før. For ham var det langt viktigere at hans kone var god, hjalp og leget de fattige, og attpåtil var vakker.

En gang Xu Xian kom til Jin Shan-tempelet for å be til Buddah, ble han satt i fengsel av Fa Hai-munken. Nettopp denne munken som hadde advart ham mot slangeåndene, var nemlig daoistisk abbed i Jin Shan-tempelet. Munken visste at Xu Xian fremdeles bodde sammen med sin slangeåndkone. Han likte det dårlig og var fylt med hat og onde tanker. Xu Xian fikk ikke vende tilbake til sitt hjem før han var renset for all trolldom. Uansett hvor mye Xu Xian prøvde å forklare sin situasjon, ville ikke munken la ham gå før slangeåndene var helt borte.

Da mannen hennes ikke kom tilbake, forsto Bai Su Zhen at det måtte være den dårlige munken som skapte vanskeligheter igjen. Søstrene gikk begge til Jin Shan-tempelet. De ba munken om å slippe Xu Xian fri, men munken ropte høyt: «Dere tøylesløse slangeånder, freidige nok til å forføre folk, dere burde akseptere deres straff og raskt forvandle dere tilbake til deres opprinnelige former.» Bai Su Zhen svarte: «Selv om jeg opprinnelig var en slangeånd, har jeg aldri gjort noe dårlig mot noe menneske. Jeg har alltid prøvd å gjøre gode gjerninger og hjelpe folk. Jeg har ikke oppført meg som deg, din tyv, som narrer snille mennesker. For du er i virkeligheten en krabbeånd fra det østre havet. Stemmer ikke det?» Munken ble rasende og løftet stokken sin for å slå de to kvinnene. Bai Su Zhen trakk sitt sverd og forhindret slaget. De kjempet mot hverandre, stadig voldsommere, samtidig som munken mumlet besvergelser.

Plutselig forvandlet munken stokken sin til en drage, og dragens hale slo Bai Su Zhen hardt. Hun trakk sin jadehårnål ut av håret og kastet både svardet og nålen opp mot himmelen. Straks ble de forvandlet til flommende regn som fosset ned mot tempelet. Om et øyeblikk ville Jin Shan-tempelet bli oversvømmet. Munken så den truende faren og kastet sin munkekutte, kasaya, til værs. Kutten forandret seg til en demning som hindret vannstrømmen i å oversvømme tempelet. Bai Su Zhen, som på denne tiden var gravid i fjerde måned, følte seg etter hvert sliten og forsto at hun ikke kunne overvinne munken. Hun bestemte derfor at hun og søsteren måtte trekke seg tilbake.

Da de nådde broen med navnet «Den Brede», hørte de plutselig noen rope på dem. Det var Xu Xian. I alt oppstyret rundt kampen hadde han klart å flykte fra tempelet. De var både alvorstunge og lykkelige over å se hverandre igjen. Helst ville de bare komme seg unna vanskelighetene og dra til et sted langt unna. Men Bai Su Zhen hadde store emerter i magen og kunne ikke haste videre. De satte seg derfor ned for å hvile.

Der nådde munken dem igjen, og han skrek: «Slangeånder, dere skal forsvinne for alltid.» Selv om hun var trett og svak, måtte Bai Su Zhen igjen kjempe mot munken. «Jeg påkaller min hjelper,» ropte munken ut. Straks viste det seg en ond demon med en stor,løftet gullbolle på himmelen. Demonen kastet bollen mot Bai Su Zhen og fanget henne i den, men Xiao Qing klarte å slippe unna. Fanget under bollen ble Bai Su Zhen forvandlet til en hvit slange igjen. Gullbollenforvandlet seg så til en pagode. Denne pagoden fikk navnet Lei Feng-pagoden og er kjent helt frem til våre dager.

Det gikk flere år. I løpet av denne tiden hadde Xiao Qing utviklet tre magiske krefter. En dag dro hun tilbake til Xi Hu-innsjøen for å befri sin søster. Hun samlet all sin styrke i et voldsomt sverdslag mot Lei Feng-pagoden. Det hørtes en sterk lyd, og pagoden brøt sammen. Den onde munken ble skremt av Xiao Qings styrke. Raskt forvasndlet han seg tilbake til krabbe igjen og gjemte seg dypt nede i havet. Derfra kunne han aldri komme tilbake til jorden.

Slik gikk det til at Bai Su Zhen ble reddet av Xiao Qing. Bai Su Zhen kunne igjen forenes med sin kjære Xu Xian. Og både Bai Su Zhen, Xiao Qing og Xu Xian levde lykkelige resten av sine dager ved den vakre innsjøen Xi Hu 

Innhold

Den hvite slangen

Gjetergutten og gudedatteren

Den ærlige sønnen

Den guddommelige penselen

Ferskenparadiset

Gjetergutten og gudedatteren

I himmelens store gudepalass bodde det en gang en vakker og arbeidsom gudedatter som het Zhi Nu. Hun vevde de flotteste stoffer hver dag. En av palassets kvinnelige guder het Wang Mu og var Zhi Nus tante. Hun var spesielt begeistret for gudedatteren fordi  niesen hadde vevd hennes vakreste brokadekjole.Når menneskene på jorden beundret vakre soloppganger og solnedganger, var det klærne Zhi Nu hadde vevd til gudene de så.

Etter som tiden gikk, følte Zhi Nu at livet i det himmelske palass var ensformig og kjedelig. Når hun hadde fri, benyttet hun derfor anledningen til å kikke ned på den jordiske verden mellom skyene. Hun syntes verden der nede virket mye mer spennende. Det maleriske landskapet på jorden så enda mer mangfoldig og fargerikt ut enn den himmelske brokaden hun vevde. Og selvfølgelig var hun misunnelig på jordens gutter og jenter, som lekte og sang når de hadde fri. Særlig kjente hunseg og tom når de danset parvis, to og to.

Spesielt hadde hun sett seg ut en ung gjetergutt. Hver dag førte han sin bøffel ned til en elv, mens han spilte på sin bambusfløyte. Han spilte så vakkert og velklingende at det rislende vannet sluttet å renne og sangfuglene sluttet å synge. Zhi Nu drømte om å leve resten av livet nær denne musikken. Hun så at gjetergutten også var alene, og hun følte sterk medlidenhet med ham. Hun elsket ham allerede og bestemte seg for å dra til jorden for å møte ham.

Zhi Nu fant gjetergutten, uttrykte sine kjærlige følelser for ham og sa at hun ønsket å bli hans kone. Han ble først overrasket, siden lykkelig og glad. De giftet seg så snart anledningen bød seg. Etter bryllupet fortsatte gjetergutten å gjete vannbøffelen, mens gudedatteren vevde og stelte hjemme. De elsket hverandre og hadde gode dager. De fikk to barn, og folk i landsbyen syntes de var den hyggeligste familien der omkring.

En dag fikk gudene øye på Zhi Nu og hennes familie nede på jorden. Himmellovene tillot ikke gudene å dra til jorden. Zhi Nus handlinger gjorde derfor gudene alt annet enn blide. Wang Mu var kanskje den som aller mest sint, for ingen hadde kunnet veve så vakre stoffer som niesen. Gudene sendte noen vakter til jorden for å fange Zhi Nu og bringe henne tilbake til himmelen.

Vaktene grep Zhi Nu og dro av sted med henne. Det skjedde så fort at gjetergutten ikke klarte å hindre dem. Men han ville ikke gi opp, tok de to barna i en kurv på ryggen og løp etter følget fra himmelen. De to barna gråt og ropte på moren sin. Zhi Nu snudde seg og så mannen og barna komme etter seg. Hun vred seg fri, og med fare for sitt liv løp hun tilbake mot dem. Hun klarte ikke tanken på å la dem være alene tilbake.

Gudedatteren og gjetergutten hadde nesten nådd hverandre igjen. Da tok Wang Mu ut sin hårnål og risset en strek i bakken mellom dem. Streken ble til en bred elv av sølv. Sølvelven skilte Zhi Nu fra hennes familie. Etter en stund mistet hun familien helt av syne.

Zhi Nu var nå fanget og brakt tilbake til det himmelske palass. Hun ble fortalt at som straff for sine gjerninger måtte hun veve både natt og dag uten å kunne forlate rommet sitt. Men gudedatteren kunne ikke godta denne straffen og truet med at om hun ikke fikk se familien sin igjen, ville hun ta sitt eget liv.

Tanten forsto at Zhi Nu mente alvor, og foreslo at hun skulle få se, men ikke møte, sin familie nede på jorden én dag i året. Selv omén dag på jorden bare var en kort stund i himmelen, syntes gudedatteren at det var langt bedre enn å ikke se dem i det hele tatt. Hun gikk derfor med på forslaget.

Om kvelden den syvende juli skulle de sees. Zhi Nu sto på sin side av sølvelven. Gjetergutten og barna befant seg på andre siden. De kunne se hverandre, men elven var altfor bred til at de kunne nå hverandre. Avstanden gjorde dem triste og motløse. Akkurat da kom en flokk digre skjærer flygende mot dem. Skjærene samlet kvister og grener og la dem oppå hverandre til de dannet to tårn, ett på hver elvebredd.Tårnene skrådde mot hverandre, og etter en stund dannet de en bro over sølvelven. Zhi Nu og gjetergutten kunne nå klatre opp fra hver sin side og endelig møtes igjen. Det ble en lykkens stund.

Hvert år den syvende juli møtes de igjen på broen. Denne kvelden løftet mange kinesere sitt blikk og ser himmelens stjerner. De tanker på kjærlighetshistorien til gudedatteren og gjetergutten og gleder seg over at de elskede kan treffes igjen. Helt til i våre dager kalles denn kvelden i Kina for "møtet på skjærenes bro".

Den ærlige sønnen

For mange, mange år siden levde det en mann som var viden kjent for sin visdom. Selv om han begynte å bli gammel, husket han svært godt, og hverken syn eller hørsel var det noe i veien med. Han styrte en stor familie med åtte sønner og etter hvert også flere barnebarn. De bodde alle sammen i et stort og vakkert hus.

En dag følte han at det var på tide å bestemme hvem av sønnene som skulle overta som familiens overhode. Dette var ingen enkel avgjørelse å ta. Han visste at den som skulle styre en så stor familie rettferdig, måtte være klok, ærlig og hederlig. Men han hadde en snedig plan om hvordan det skulle gå til.

Han kalte sammen sine åtte sønner og ga hver av dem et blomsterfrø. Han ba dem plante frøet og stelle planten godt. Den sønnen som når sommeren kom, hadde dyrket frem den aller vakreste blomsten, skulle bli familiens nye overhode.

Alle sønnene plantet og stelte sine frø. Også den yngste sønnen hadde plantet sitt frø og stelte og passet på planten med stor omsorg. Men uansett hvor mye han anstrengte seg, skjedde ingenting. Ingen spire vokste opp fra potten han hadde plantet frøet i og han ble svært lei seg.

Sommeren kom, og den gamle mannen ville se blomstene og avgjøre hvem som skulle bli familiens nye overhode. Hver sønn sto ved siden av sin blomst, den ene blomsten vakrere enn den andre. Da den gamle fikk se alle de vakre blomstene, ble han ikke så glad som man kunne tenke seg. Tvert om så han tankefull og trist ut. Han gikk fra den første sønnen til den syvende uten å stanse. Først foran den åttende og yngste sønnen som sto der med sin tomme blomsterpotte, stoppet han opp.

Den åttende sønnen unnskyldte seg for sin tomme potte, men den gamle sa: "Min kjære sønn, det du har, er mye mer verdifullt enn alle de vakre blomstene til dine brødre. Du skal bli min etterfølger." De andre sønnene ble urolige og så spørrende på sin gamle far. Og han forklarte: "Jo, for han er den eneste av dere som har vist seg hederlig ærlig."

Så fortalte han dem om sin snedige plan og hemmeligheten med blomsterfrøene. Frøene de hadde fått, var først blitt kokt. De kunne derfor ikke vokse seg til levende blomster. Så for å få fine blomster måtte de syv eldre brødrene ha fusket og brukt andre blomsterfrø. Dermed hadde de tydelig vist sin uærlighet og at de ikke var verdige til å styre den store familien.

Kjære leser, denne historien viser deg at ærlighet og hederlighet gir deg fremgang i livet.

Den guddommelige penselen

For mange, mange år siden levde det en gutt som het Ma Liang. Helt fra han var liten, likte han å tegne. Men foreldrene var fattige og hadde ikke råd til å kjøpe en pensel til ham. Når Ma Liang var ute og gjette sauene, brukte han ofte en grein til å tegne bilder i sandjorden.

Han ble stadig flinkere til å tegne, og de fattige bøndene i landsbyen ble oppmerksomme på hans talent. Etter hvert ba folk ham om å tegne dem og familiene deres, spesielt på festdager og i høytider. Men han ville aldri tegne for de rike, selv om det hndte at også de spurte.

En natt drømte Ma Liang om sin bestefar, som hadde vært død i lang tid. I drømmen ga bestefaren ham en pensel. Det var ikke en hvilken som helst pensel. Den var guddommelig. Alt som ble malt med penselen, kunne bli ekte og levende. Bestefaren og drømmen forsvant, og Ma Liang våknet. Da oppdaget han at han holdt en pensel i den ene hånden. Han ble veldig glad, sto opp, og malte straks en stor hane. Hanen hilste Ma Liang med et høyt "kykeliky", hoppet ned fra bordet og løp omkring.

Etter at Ma Liang fikk penselen, malte han med den hver dag. Han malte mange redskaper for de fattige bøndene. Han malte hakker, spader, plogjern, kniver og alt de ellers måtte trenge, og vips, så var redskapene der.

Nyheten om den guddommelige penselen nådde også den lokale embetsmannen, som var både grisk og brutal. Han ba tjenerne sine om å finne Ma Liang og bringe ham til hans hus. Da Ma Liang kom dit, beordret embetsmannen ham å male et tre hvor alle bladene var pengesedler.

Ma Liang tenkte seg fort om og lovet å gjøre som embetsmannen befalte. Så malte han et stort hav, midt på havet malte han en liten øy, og midt på øya sto pengetreet. Embetsmannen ville dra til øya med det samme og beordret Ma Liang straks å male en stor båt. Ma Liang gjorde som han befalte, og embetsmannen og hans folk dro av sted i båten.

Men så malte Ma Liang store bølger på havet. Og bølgene han malte, ble større og større. Til slutt kantret båten i en kjempebølge, og både den griske embetsmannen og hans medhjelpere druknet.

Ma Liangs ry som tegner og maler vokste imidlertid, og etter hvert ble han kjent i hele Kina. Han brukte alltid den guddommelige penselen til å hjelpe de gode og fattige og  å straffe undertrykkere og dårlige mennesker.

Ferskenparadiset

For lenge, lenge siden fantes det et kongerike i Kina som ble kalt Jin. Det var stor uro og mye stridigheter i landet. I mange år på rad hadde avlingene slått feil, og folket sultet og led.

I en liten elvelandsby i Jin bodde en fattig fisker. En dag i grålysningen dro fiskeren oppover elven med båten sin. Han hadde bestemt seg for å dra lenger enn han pleide, for om mulig å finne nye og gode fiskeplasser. Han rodde båten av alle krefter og kom lenger og lenger oppover elven.

Til slutt var han kommet dypt inn mellom fjellene til et sted hvor han aldri hadde vært før. Han syntes det var et underlig sted. Det var ingen vanlige trær å se langs elven, bare ferskentrær så langt øyet kunne se. Og under ferskentrærne var der busker som duftet sterkt og godt. Blomsterblad fra ferskentrærne lå strødd over buskene og på bakken.

Fiskeren ble betatt av hva han så, men fortsatte å ro. Han lurte på hvor han hadde kommet, og hva han kunne finne. Elven gjennom ferskenskogen ble etter hvert smalere, og han nærmet seg et fjell han aldri hadde sett før. Halvveis opp mot fjellets topp så han en hule. Og fra hulen kunne han skimte et svakt lys.

Fiskeren rodde inn til elvebredden, fortøyde båten og gikk opp mot hulen. Han gikk varsomt inn i hulen, som var så trang at en mann bare så vidt kunne passere. Forsiktig nærmet han seg stedet lyset kom fra. Plutselig sto han ved en åpning i hulen hvor lyset strålte mot ham. Hvilket skue lå foran ham!

En hel dal full av frodige åkrer, risterrasser og vakre små sjøen spredte seg utover i vid omkrets. Han kunne se morbærtrær, bambuslunder og mange andre treslag. Alle landsbyhusene han kunne se, var velholdte og med tallrike stier mellom seg. Han kunne høre kakling av høns og hundeglam.

Da han så nærmere etter, så han folk som arbeidet på markene eller vandret rundt på stiene. De var alle kledd i lignende klær som han selv, men ale, fra den eldste til den yngste, hadde et uttrykk av lykke og tilfredshet som så ut til å komme rett fra hjertet. Hvilket underlig sted. Fiskeren følte at han drømte.

En mann fra landsbyen kom opp mot ham, tydelig overrasket over å se en fremmed. "Hvor kommer du fra, min herre?"

Fiskeren svarte og fortalte hvordan han hadde reist dit. Etter å ha hørt fiskerens historie ledet landsbymannen ham til huset sitt. Der inviterte han fiskeren inn på vin, slaktet en høne og laget til et velsmakende måltid til hans ære.

Etter hvert som de andre landsbyboerne fikk høre at en fremmed hadde kommet på besøk, strømmet de mot huset der han var gjest. Alle landsbyfolkene inviterte fiskeren hjem til sine hus for å lytte til hva han kunne fortelle.

Av stedets eldste fikk fiskeren høre landsbyens historie: "For lenge siden, under Qin-dynastiet, hersket kong Shikotei i vårt kongedømme. Det brøt ut en fryktelig krig. Våre forfedre flyktet fra krigen og søkte tilflukt i denne dalen. Fra da av, og i flere hundre år, har vi valgt å leve isolert og uten kontakt med verden utenfor. Livet her har forløpt svært fredelig og rolig. Derfor vet vi ingenting om hva som har foregått ute i verden. Hva kalles det nåværende kongedømmet?"

Fiskeren fortalte om Shikoteis fall, om krigen mellom flere kongedømmer og om det sterke kongedømmet Kan. Han fortalte videre at Kan ble delt i ulike landområder, og at deres område nå ble kalt kongedømmet Jin. Han fortalte at der var stridigheter og uro nå også.

Den gamle lyttet oppmerksomt til det fiskeren fortalte. Det han hørte, gjorde ham nedstemt.

Noen dager gikk. Fiskeren begynte å bli urolig for sitt eget hus og familien der hjemme og besluttet å dra tilbake. Han tok farvel med de vennlige landsbyfolkene. Fiskeren gikk tilbake til hulen og ut til elven hvor han hadde fortøyd båten sin. På turen tilbake knekket han greiner av trærne langs elven og satte dem ut som merker, for ikke å glemme veien tilbake til ferskenskogen og landsbyen han hadde funnet.

Ryktet om fiskeren som forsvant hjemmefra i flere dager og hadde besøkt et underlig sted, spredte seg. Mange ble nysgjerrige og ønsket å dra til ferskenlandsbyen. De dro av sted oppover elven, men merkelig nok kunne de ikke finne et eneste av de merkene fiskeren hadde satt ut.

Til slutt måtte de gi opp å finne landsbyen. Etter som årene gikk, var det mange somprøvde å finne veien til ferskenlandsbyen, men ingen lyktes.

Historien om fiskeren som kom til en rik og fredelig paradislandsby omgitt av ferskentrær, ble en legende. Folk fortsatte å fortelle legenden til nye generasjoner. Den dag i dag drømmer mange kinesere om et slikt paradis på jord.